Вредните емисии, изпуснати в атмосферата през декември 2020 г. са 

...
Вредните емисии, изпуснати в атмосферата през декември 2020 г. са 
Коментари Харесай

Вредните емисии бързо се завръщат към предпандемичните нива

Вредните излъчвания, изпуснати в атмосферата през декември 2020 година са  били повече от равнището им  през същия месец на 2019 година, демонстрира разбор на Международната енергийна организация (МЕА), представен от Файненшъл таймс.

Въпреки че по време на световната пандемия, оповестена в средата на март 2020 година, беше регистриран рекордно голям спад във нездравословните излъчвания – най-много заради спада в пътуванията със самолети и коли, данните сочат, че през декември 2020 година има растеж от 2% на годишна база. „ Това значи, че при неналичието на рецесии, които изискват незабавни ограничения на световно равнище, излъчванията ще продължат да се усилват, защото държавните управления не са въвели задоволително зелени политики. Това подсказва огромен риск от цялостно завръщане към предпандемичните равнища на замърсяване “, разяснява Фатих Бирол, изпълнителен шеф на МЕА.

Двете стрни, които имат най-голяма отговорност за повишаващите се излъчвания са Китай и Индия. Китай е била единствената страна, където са били генерирани повече нездравословни излъчвания през 2020 година спрямо 2019 година, като нарастването е 0,8%. Това се случва макар, че през февруари страната регистрира спад в излъчванията с 12%. В Индия всеки месец от септември до края на 2020 година е регистриран растеж в излъчванията.

Най-голям дял в понижаването на излъчванията през 2020 година има въздушния транспорт – интернационалните полети се намалиха с към 50% до равнищата им от 1999 година, което се равнява на 100  млн. по-малко коли по пътищата.

Понижение има и при излъчванията от централите за произвеждане на електричество, които са генерирали с 450 млн. тона по-малко нездравословни газове.  Но с цел да се изпълнят задачите на Парижкото съглашение  енергийните централи ще би трябвало да намаляват излъчванията си с 500 млн. тона всяка година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР